Itämeren rauhaprojekti

tämä teksti on englanniksi, venäjäksi, tanskaksi, ruotsiksi, puolaksi, ja saksaksi

10-vuotis juhlan kunniaksi „Eckernförden joulurauha“ aloite laajenee
-vanha perinne elvytetään uudelleen

1320 – ensimmäisen kerran todistettu: Joulurauhan julistus Turussa ( Suomessa)Vuodesta 1903 perinne järjestetään nykyisessä muodossa: joka vuosi jouluaattona keskipäivällä kello 12, kuuluttaa Turun kaupunginjohtaja keskiaikaisen tervehdyssanoman raatihuoneen parvekkeelta, nykyisin se radioidaan ja televisioidaan suorana lähetyksenä. Vuodesta 1946 tämä tapa on myös Torniossa, Pohjois Suomessa.

 

1632 – tuli kuusivuotiaasta Christinasta, isänsä Gustav Adolfin kuoleman jälkeen, Ruotsin kuningatar, Suomen suurruhtinatar ja Viron ja Karjalan herttuatar. Häntä pidetään rauhanneuvottelujen vetäjänä 30-vuotissodan loppumiseen. Hän otti käyttöön joulurauhan julistuksen koko hallinta-alueellaan.

 


1993 – perinne elvytettiin Virossa pidemmän tauon jälkeen.

2008 – Christiane Feuerstack Eckernfördenistä sai tiedon tästä perinteestä ja jatkoi sitä muunneltuna. Siitä asti kokoontuu vuosittain 24.12. kello 11 (keski-Euroopan aika) samaan aikaan kuin Suomessa ja Virossa (kello 12 Itä-Euroopan aika) monia ihmisiä Itämeren rantaan Eckernfördenissä “ joulurauha rituaaliin“, jossa muunmuassa lauletaan useilla eri Itämeren alueen kielillä. Perinne paikka on latvialaisen taiteilijan Ojar Petersonin tekemän vertauskuvallisen taideteoksen „Silta yli meren“ luona. Teoksen vastakappale on Riikassa. Virtuaalisten siltojen olisi merkitys synnyttää rituaalissa “ valosiltoja“ Itämeren yli. Yhdeksän soihtua sytytetään ja valittuja rantakaupunkeja tervehditään: Danzig, Kaliningrad, Klaipeda, Riika, Tallinna, Pietari, Helsinki, Turku, Tukholma, Kööpenhamina ja Eckernförde!

2018 – juhlii „Eckernfördin joulurauha“ 10-vuotis juhlia!Se mikä alkoi kymmenen vuotta sitten pienessä piirissä, on sittemmin kasvanut niin suureksi, että viime vuosina siihen on osallistunut, jopa huonolla säällä, yli 50 henkeä. Tämä paikka ja tähänastiset puitteet eivät salli lisäkehitystä. Siksi toivomme kehitystä haaraosastoina, jotka liittyvät mukaan samaan aikaan kukin omalla paikkakunnallaan. Rauhan hyvän energian aktivoimiseen ei tarvitse paljon vaivaa. Kahdesta kolmeen henkilöä riittää aloittamaan jotakin, mitä voidaan toteuttaa oman mielikuvituksen ja mahdollisuuksien mukaan. Olisi kiva, jos tietäisimme toisistamme ja voisimme ottaa huomioon kaikki aloitteet.

Valosiltojen / tietoisuus-siltojen rakennus Itämeren yli ja kauemmas
Tällä joulurauha perinteellä rakennetaan ajatus-siltoja ihmisten ja paikkojen välille. Se miten perinne muotoillaan ei ole tärkeää. Tarkoitus on sitoa yhteen  sisäinen rauha ja valosilta idea eri maiden, paikkakuntien ja ihmisten, menneisyyden ja tulevaisuuden kanssa. Yhtenäisyys luo rauhaa. Rauha alkaa syvästä hellästä suhteesta omaan itseen ja lähiympäristöön, sitten se voi säteillä eteen päin. Tässä merkityksessä vanha perinne on avuksi, perinteet luovat sitovaa ja lähestyvää ainesta ihmisten kesken.Jos tunnet itsesi innostuneen osallistumiseen, ota ystävällisesti yhteyttä
Christiane Feuerstack (0049-4351-7266802)

Fotos: fognin www.fognin.net